En tibetansk mastiff är en stolt hund med stark integritet och stor intelligens som har en lång historia, det är en av de äldsta hundraserna med anor som sträcker sig flera tusen är tillbaka i tiden. Till en början var det en boskaps/vakthund som skyddade mot vilda djur och besökare med oärliga intentioner.  Hunden älskar att sitta på sin utkiksplats och spana över sitt revir (och lite till), och talar ivrigt om när något händer. 

Myten säger att redan Marco Polo på 1200-talet berättade om den tibetanska mastiffen men rasen är äldre än så. Bilder föreställande tibetansk mastiff har hittats på föremål som kan dateras flera tusen år tillbaka i tiden. Man kan ana att den tibetanska mastiffen hör till världens äldsta hundraser. Troligt är att denna bergshund från Himalaya samtidigt funnits och utvecklats till flera olika varianter beroende på den geografiska isolering som områdena erbjuder. Sålunda var det bara ett litet urval av vad vi idag kallar tibetansk mastiff som på 1830 talet kom till England. De placerades på menageriet i Towern. I slutet på 1800-talet kom ytterligare några exemplar av rasen, bland annat till prinsen av Wales och den mest kände utav dessa var Siring. Den svenske upptäcktsresanden Sven Hedin stötte också på Tibetanska mastiffer på sina resor i Tibet i början av 1900talet. På 1930-talet  importerades fem Tibetanska Mastiffer till England och den första kullen föddes 1931. En av importerna placerades i Edinburghs zoo. USA´s president Eisenhower fick på 50-talet två tibetanska mastiffer i gåva av Dalai Lama och på 70 talet kom rasen för att stanna i USA.

 

Texten till vänster och bilden till höger har jag hittat på Facebook. Vet inte vart dom kommer ifrån ursprungligen. 

Både text och bild säger mycket, inte minst om hur det kan vara att leva med underbara men ack så envisa och självbestämande Tibetanska Mastiffer.